Annons
Nyheter

Greker ber om mer tid

Nu har striden om nya villkor för det grekiska krispaketet börjat. Grekland vill ha mer tid, men euroländerna är splittrade.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2012
Foto: 

Euroländernas finansministrar hade en diger dagordning framför sig när de inledde sitt möte i Luxemburg på torsdagseftermiddagen. Trots ett utlovat stödpaket till spanska banker på upp till 100 miljarder euro och att spekulationerna om ett grekiskt euroutträde lugnat ner sig efter nyvalet, så är finansmarknaderna mer oroliga än någonsin. Spanien fick betala rekorddyrt för sina lån på torsdagen.

Två år till

Annons

Enligt grekiska medier skulle den grekiska regeringens representant på mötet be om två år till för att få landet på fötter igen. Men tid är pengar och i Greklands fall kan det innebära att euroländerna måste bidra med ytterligare 20 miljarder euro framåt 2015, om landet fortfarande inte klarar av att låna på marknaden då.

– Vi tror att om vi skulle ge mer tid, så är det stor risk att det också betyder mer pengar och att stödprogrammet behöver öppnas igen och förhandlas om. Det är omöjligt för oss, sade Finlands finansminister Jutta Urpilainen på väg in till mötet.

Tillsammans med Tyskland och Nederländerna tillhör hon den hårda kärna av länder som vill se så få och så små justeringar som möjligt. Andra, till exempel Frankrike, intar en mer flexibel hållning och menar att det inte är meningsfullt att pressa på med samma krav och tidsplan som tidigare om verkligheten ändrats och målen inte är inom räckhåll.

Om detta förmodades finansministrarna träta till långt in på natten, men inget beslut väntades.

Spanskt stresstest

På dagordningen stod också det spanska bankstödet. Under kvällen kom resultatet från de oberoende stresstester som gjorts av de spanska bankerna. De visade att det behövs 16–62 miljarder euro i extra kapital, alltså betydligt mindre än vad euroländerna är beredda att betala. En formell begäran med prislapp väntas från Spanien de närmaste dagarna, kanske redan på fredagen.

Men ministrarnas krissamtal tog inte slut med Grekland och Spanien. De måste också sätta sig in i hur illa läget är för Cypern, som drabbats oerhört hårt av den grekiska krisen. Vill det sig illa blir Cypern, som tar över som EU-ordförande om en dryg vecka, det femte eurolandet som begär krisstöd.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons