Hon ska jobba på festen
– Det ska bli jättespännande och lite nervöst, säger Johanna Kuniholm och rättar till axelbanden, sätter på studentmössan och de långa vita handskarna.
– Det är först nu det känns på riktigt. Att det verkligen händer..., säger hon och ser sig själv i spegeln och ler.
Klänningen sitter perfekt. Konstigt vore det annars, eftersom den är måttsydd.
I år ska Johanna Kuniholm, som studerar till civilingenjör och lärare, gå på festen för första gången – som praktikant. Hon ska gå bredvid och lära sig för att nästa år och ytterligare två år vara toastmaster.
– Toastmasterns jobb är att stå i talarstolen och presentera skålarna i början av banketten och sedan annonsera de pristagare som ska hålla tal.
Varning för träsmak
Festligheterna börjar nämligen med att Nobelstiftelsens ordförande utbringar en skål till kungen, som i sin tur utbringar en skål till Alfred Nobels ära.
Sedan följer en nästan fyra timmar lång sittning innan dansen tar vid en trappa upp i Gyllene Salen.
För att tillställningen inte ska bli alltför förutsägbar kan de 1 250 gästerna också förvänta sig en hel del överraskningar.
Exempelvis avslöjas inte menyn förrän gästerna sätter sig till bords, vilket traditionsenligt sker runt 19:00.
I år är det kocken Klas Lindberg som står bakom förrätt och huvudrätt och konditorn Daniel Roos som ansvarar för desserten. Båda var med i kocklandslaget som blev OS-mästare 2012.
Dans på små ytor
– Att göra en meny som funkar, som känns i tiden och smakar riktigt gott och har den nylagade känslan är otroligt svårt att få fram. Men jag är väldigt nöjd med menyn, säger Lindberg.
Underhållningen, eller divertissementet som det heter på Nobelspråk, är också till stora delar höljt i dunkel. I år är det Kungliga Baletten som ska roa gästerna. Ett inte helt lätt uppdrag, enligt balettchefen Johannes Öhman. Svängrummet är begränsat.
– Men vi försöker se det som en möjlighet att dansa på de små ytorna, utnyttja rummet så mycket det går och spänna bågen så att det blir underhållande för de på banketten och inte bara i television, säger Öhman.
För många av gästerna, inte minst pristagarna själva, är Nobelfesten "once in a lifetime". Det händer bara en gång.
Johanna Kuniholm är inte så nervös. Inte i år. Annat lär det bli nästa år, säger hon, då det är "på riktigt" för första gången.
– Då kommer jag vara jättenervös.