Annons
Nyheter
Efter många turer antog riksdagen den omstridda signalspaningslagen.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2008

– Det är direkt stötande, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Med röstsiffrorna 143–138 antog riksdagen på onsdagskvällen lagen som ger försvarets radioanstalt (FRA) rätt att spana i all tele- och internettrafik som går i kabel över Sveriges gränser.

Annons

Folkpartiets ledamot Birgitta Ohlsson avstod från att rösta.

– Här har vi avlyssning utan brottsmisstanke och det strider mot en av mina grundvärderingar. Jag kunde inte tumma på mitt samvete, sade Ohlsson.

Varför röstade du inte nej?

– Att lägga ner min röst var en medelväg som kunde fungera.

”Inte alls”

Onsdagen inleddes med att flera hundra personer protesterade utanför riksdagshuset med bland annat ”Storebror ser dig”-skyltar. Tanken var att beslutet skulle ha fattats redan på morgonen. Men förslaget återremitterades till försvarsutskottet för att kompletteras, enligt den överenskommelse som nåddes i de borgerliga regeringspartierna på tisdagen. Det gjorde de borgerliga riksdagsledamöterna som hotat att fälla regerings förslag nöjda.

– Ett jättecentral punkt är att det skapas en ny myndighet som ska pröva tillståndsgivningen. I det ursprungliga förslaget låg det på Försvarets underrättelsenämnd, sade Annie Johansson (c).

Hur mycket har partipiskan vinit över dig?

– Inte alls. I centerpartiet har vi haft väldigt högt i tak och konstruktiva samtal, uppger Johansson.

Hårda ord

Annons

Kompletteringarna innebär bland annat att en ny ”domstolsliknande” nämnd ska ge tillstånd för de sökord som FRA vill använda i sin spaning. Regeringen ska i höst återkomma med närmare föreskrifter om tillståndsprövningen.

Liberala ungdomsförbundet (LUF) avfärdade uppgörelsen mellan allianskritikerna och regeringen.

Utanför riksdagen var orden hårda, inte minst mot att försvarsutskottet bara fick några timmar på eftermiddagen på sig att få fram ett nytt betänkande.

– Jag tycker att det är direkt stötande att bereda en sådan här viktig fråga under en dag, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till TT.

– De lämnar ju hela lagstiftningen intakt. Den sakliga kritiken som vi och många andra haft kvarstår.

Även Journalistförbundet och Tidningsutgivarna (TU) morrade och talade om punkterad grundlag.

”Ett skådespel”

De tre oppositionspartierna röstade nej till förslaget. Socialdemokraterna vill dock tillåta signalspaning i kabel, men anser att integritetsskyddet måste stärkas ytterligare.

I riksdagsdebatten på onsdagskvällen sade Anders Karlsson, socialdemokratisk ordförande i försvarsutskottet, att lagförslaget som ska beslutas inte alls har förändrats och kallade de senaste dagarnas turer för ”ett skådespel för att blidka folket”.

Karlsson vände sig också till centerns Fredrick Federley, en av de borgerliga ledamöter, som varit kritisk, men som nu sade ja:

Annons

– Hur kan du titta dina väljare i ögonen om du röstar för det här förslaget?, sade Karlsson.

FRA-lagen Försvarets radioanstalt (FRA) får rätt att spana i radiotrafik och kabeltrafik, det vill säga internet och telefonledningar. Signalspaning får ske för att kartlägga ”yttre hot” mot landet. Spaning i kabel får bara ske när trafiken går över Sveriges gräns.Signalspaning sker efter inriktningsbeslut från regeringen. Spaningen sker genom sökbegrepp, till exempel organisationsnamn eller kodord.Sökning på personer får bara ske om det är av ”synnerlig vikt”.En ny ”domstolsliknande” nämnd ska ge tillstånd till spaning med sökord. Spaningen är automatiserad och tillstånd ges för högst sex månader i taget.Regeringen ska senast i höst meddela närmare föreskrifter om tillämpning av tillståndsgivningen.Regeringen ska tillsätta en kommitté som ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv.Kommittén ska utse ett integritetsombud som ska närvara vid tillståndsprövning.Ett integritetsskyddsråd inrättas inom FRA.Datainspektionen får i uppdrag att följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv. Lagen träder i kraft 1 januari 2009. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons