Rödgrön seger i Norge
Valkvällen blev en thriller med våldsamma svängningar mellan regeringsblocket och de borgerliga. Men till slut stannade mandatfördelningen på 86–83 mandat i de rödgrönas favör och Stoltenberg kunde ta emot anhängarnas jubel.
– Vi gjorde ett mycket gott val och vi säkrade regeringsmakten, sade Stoltenberg.
– Fire nye år, Fire nye år, skanderade jublande anhängare, medan Stoltenberg försökte hålla sitt segertal.
Stoltenberg bryter en dubbel trend som funnits ända sedan 1980-talet: Väljarna straffar sittande norska regeringar. Att det dessutom är Arbeiderpartiet som ensamt säkrar regeringsmakten genom mandatvinster får ses som en personlig framgång för Stoltenberg.
Sosialistiskt Venstreparti tappar fyra mandat och Senterpartiet behåller sina.
Under den traditionella partiledarutfrågningen i stortinget var regeringspartierna försiktiga med hur deras kommande politiken ska se ut.
– Men det blir lättare att utforma politiken nu när vi känner varandra, skämtade Stoltenberg på journalisternas frågor.
Besvikelsen på den borgerliga sidan var inte att ta miste på. Från den bitterljuva segerstämningen hos konservativa Höyre, som gjort en rejäl uppryckning men inte lyckats samla en borgerlig majoritet, till valkvällens storskräll – bottennappet för lilla liberala Venstre som balanserar på spärrgränsen.
Trots tröstjublande anhängare meddelade partiledaren Lars Sponheim inför tv-kamerorna att han lämnar ordförandeposten i vår oavsett hur slutresultatet ser ut.
– Detta är förfärligt ledsamt och jag tar det fulla ansvaret sade Sponheim med gråten i halsen.
– Det är sorgligt, vi var nära, sade Höyreledaren Erna Solberg när hon anlände till stortinget för partiledarnas traditionella valsummering.
Hon kunde ändå glädja sig åt en ordentlig framgång och ett starkt mandattillskott.
Det största borgerliga partiet, Fremskrittspartiet, lyckades göra ett ännu bättre val än rekordvalet 2005 i både procent och mandat. Men det blev det inte den borgerliga regering med starkt Frp-inflytande som partiledaren Siv Jensen nästan lovat sina väljare. Hon skyllde på mittenpartierna som vägrat samarbete och lovade nya tag.
– Nu riktar vi in oss på 2013, för att bygga ett brett borgerligt samarbete med sikte på en regeringsduglig majoritet sade Frp-ledaren.
Många norska väljare stannade hemma. Valdeltagandet har inte varit så lågt sedan 1927. Det blir tillsammans med den kommande regeringspolitiken en av de frågor som analytiker och valexperter kommer att ägna de närmaste dagarna.