Annons

Andreasson om värvningar i pandemitider: ”Känns väldigt fel”

Elfsborg flyger fram i allsvenskan – samtidigt som kansliet kämpar med ekonomin under pandemin.
Men kan man värva spelare samtidigt som de anställda har gått ner i lön?
– Vi tycker att det känns väldigt fel, säger klubbchefen Stefan Andreasson.
Fotboll • Publicerad 18 augusti 2020 • Uppdaterad 19 augusti 2020
Stefan Andreasson menar att Elfsborg kommer göra allt för att få hem Oscar Hiljemark och Niklas Hult – om spelarna vill. Han inser också problematiken med att värva spelare när anställda gått ner i lön eller har permitterats.
Stefan Andreasson menar att Elfsborg kommer göra allt för att få hem Oscar Hiljemark och Niklas Hult – om spelarna vill. Han inser också problematiken med att värva spelare när anställda gått ner i lön eller har permitterats.Foto: Lars-Åke Green

Flera allsvenska klubbar har värvat spelare under säsongen, trots att man permitterat personal och vädjat till supportrar om stöd. Det senaste exemplet är AIK som den här veckan har värvat två och har en tredje på gång.

Inte helt okomplicerat, menar många.

Annons

Stefan Andreasson, som inte vill peka finger åt andra klubbar, är tydlig med att grundprincipen är att inte värva några under rådande situation, när supportrar efterskänkt årskort och Swish-kampanjerna har haglat.

Men det finns undantag.

– Att värva spelare samtidigt som man har permitterat personal känns väldigt fel. Det har vi tyckt. Men sedan finns det gränser, om exempelvis två målvakter skulle bli skadade, säger han och fortsätter:

– Så det är svårt att sätta ett transferstopp. Men moralaspekten måste finnas med, mot stat, kommun, sponsorer och seriebiljettsinnehavare. Det har vi pratat jättemycket om.

I april meddelade Elfsborg att samtliga anställda, inklusive spelartruppen, avsagt sig lön. Uppgörelsen var att den anställde gav upp en viss procent på sin lön och fick sedan välja om allt skulle tas på ett bräde eller delas upp över flera månader. Sedan dess har även viss kanslipersonal korttidspermitterats.

Elfsborgs framgångar på planen ger energi även på kansliet, berättar Andreasson: ”Det är klart att det hjälper till väldigt mycket att vi spelar bra fotboll och vinner matcher”.
Elfsborgs framgångar på planen ger energi även på kansliet, berättar Andreasson: ”Det är klart att det hjälper till väldigt mycket att vi spelar bra fotboll och vinner matcher”.Foto: Lars-Åke Green

Samtidigt har BT tidigare rapporterat om att mångåriga utlandsproffsen Oscar Hiljemark och Niklas Hult, båda kontraktslösa, kan vara aktuella för att återvända till Elfsborg.

– Säger Hult och Hiljemark att de vill komma hit så ska vi göra allt vi kan för att få till det. Det ligger i det långsiktiga som vi ändå känner är rätt någonstans. Vi hoppas att det inte ger fel signalvärde, men om vi pratar hemvändare tror jag inte att det är ett stort problem. Det är fantastiska spelare och personer som jag är säker på att alla välkomnar. Men visst, det finns gränser i det där, säger han.

Och vad händer om Jesper Karlsson blir såld och behöver ersättas?

– Nu spekulerar vi. Just nu blir det mycket kortsiktigt arbete, men vi måste också hålla fast vid någon slags identitet med långsiktigt kloka lösningar med möjligheter som dyker upp. Det kan landa i spelarförvärv, det är inte blankt stopp.

Det svenska transferfönstret stänger den 25 augusti – så ska Hult eller Hiljemark in får det gå snabbt. Samtidigt jobbar Andreasson och hans kollegor i Svensk Elitfotboll för att förlänga fönstret för att ta in arbetslösa spelare. Vissa transferfönster i Europa har öppet till in i oktober.

Annons

Att svensk fotboll har det svårt just nu har inte undgått någon. Nu har 16 herrallsvenska omgångar spelats med tomma läktare. Samtidigt ska löner och andra kostnader betalas. Den dagliga driften ska flyta på.

– År 2020 handlar om att överleva och det kommer vi kunna hantera. Sen är det 2021, vi sitter i dag och planerar hur det kommer bli. Då handlar det framför allt om publik- och sponsorintäkter. Men den är fortfarande svår, säger Andreasson.

Andreasson tog emot BT på sitt kontor på Elfsborgs kansli.
Andreasson tog emot BT på sitt kontor på Elfsborgs kansli.Foto: Lars-Åke Green

Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson sa nyligen i en intervju med sajten Fotboll Skåne att klubben räknar med en förlust på 50 miljoner kronor. Malmö är en betydligt större klubb än Elfsborg och omsätter ungefär fyra gånger så mycket.

Vad tänker du när du hör MFF:s ordförande säga det?

– Att han är en siare. Alla klubbar har förstås koll på den ekonomiska uppföljning varje vecka och vi har givetvis fokus på vart vi är på väg. Men det går inte att ha ett svar i dag. Det känns fel att slänga ur sig en siffra.

I årsredovisningen för 2019 visade Elfsborg upp ett eget kapital på över 15 miljoner kronor, att jämföra med 2017 då det var över 33 miljoner.

Hur mycket av de 15 miljonerna finns kvar efter det här halvåret med betydligt mindre intäkter?

– Det vet vi först vid årsredovisningen. Sponsorarbetet drar vidare och vi sätter upp prognoser. Till viss del tog det stopp i våras men vi har ändå kunnat avsluta många avtal fram till i dag. Det finns givetvis en siffra vi siktar på att nå, men den är reviderad. Vi trodde på mer.

Niklas Hults kontrakt med AEK Aten gick ut 30 juni.
Niklas Hults kontrakt med AEK Aten gick ut 30 juni.Foto: Armando Franca

Samtidigt som Elfsborg går väldigt bra i allsvenskan blir försäljningsryktena allt mer intensiva, framför allt kring skytteligaledaren Jesper Karlsson, 22. Men även Joseph Okumu, Simon Olsson och Tim Rönning är namn som lär vara intressanta för utländska klubbar.

Finns det några konkreta bud på Jesper Karlsson?

Annons

– Om det hade kommit hade jag inte sagt det till dig. Det pratas alltid mycket om spelare och det är bara positivt. Sedan ska det bli konkret, att klubbar hör av sig till oss på ett seriöst sätt. I dag har vi inte någon sådan diskussion, säger Andreasson och fortsätter:

– Många hör av sig om det är möjligt och vad det skulle kosta. Men sen ska klubben agera och det är lite tidigt. Man sonderar terrängen och ser vilka som är möjliga att värva. När de väl bestämmer sig blir det skarpt läge. Vi kommer säkert att komma dit, men om det blir i morgon eller om två månader vet jag inte. Och det gäller flera spelare.

Oscar Hiljemark är precis som Hult kontraktslös. Den senaste säsongen spenderade han på lån i Dynamo Moskva.
Oscar Hiljemark är precis som Hult kontraktslös. Den senaste säsongen spenderade han på lån i Dynamo Moskva.Foto: Maja Suslin/TT

Transfermarknaden är speciell i år, fönstret är framskjutet och än så länge har bara ett fåtal spelare lämnat Sverige för spel utomlands. Ett vanligt år hade kanske inte Jesper Karlsson blivit kvar i Elfsborg så här länge.

– Att allt är förskjutet är en del i det. Men du kan heller inte scouta på plats vilket säkert påverkar. Sedan är det mindre pengar i fotbollen nu men jag hoppas verkligen inte att det ska drabba just den svenska marknaden. Vi har inte sett hur de marknader som normalt sett är intresserade av Sverige agerar. Det har man inte svar på riktigt än. Men det är inte givet att vi ska ha mindre pengar för spelare än tidigare. Jag skulle helst se att det blir mer.

FAKTA

Elfsborgs ekonomi och corona

• Elfsborg hade 2019 publikintäkter på 13,5 miljoner kronor. Hittills den här säsongen (sju hemmamatcher) har man tvingats spela inför tomma läktare. Mycket talar för att samtliga 15 hemmamatcher blir utan publik.

• Cirka 1 000 personer hade inför säsongen köpt årskort. När Elfsborg vädjade till supportrarna om att efterskänka biljetterna gjorde ungefär 500 det.

• När Riksidrottsförbundet fördelade de 500 miljoner som tillföll idrotten i stödpengar under pandemin fick Elfsborg 3,2 miljoner.

• Guliganernas kampanj för att få fler Elfsborgsmedlemmar blev en succé. Över 1 400 medlemmar tillkom och man slog det tidigare rekordet på 2 604. Man passerade sedermera också 3 000-gränsen.

• När Joakim Nilssons Arminia Bielefeld gick upp i Bundesliga fick Elfsborg en bonus på 3,5 miljoner, enligt BT:s uppgifter.

• Det egna kapitalet har på två år gått från 33,6 till drygt 15 miljoner. Det är en halvering och inte i nivå med den målsättning som Elfsborg fram till för ett par år sedan hade att andelen eget kapital ska motsvara minst 50 procent av lönekostnaderna. Med ett eget kapital på drygt 15 miljoner och lönekostnader på 58,4 stannar konsolideringsgraden vid 27 procent.

FAKTA

Tider för Elfsborgs matcher, omgång 19-27

Lördag 12/9: Djurgården (b) 15.00

Torsdag 17/9: Mjällby (h) 19.00

Måndag 21/9: Häcken (h) 19.00

Söndag 27/9: IFK Göteborg (h) 17.30

Lördag 3/10: Örebro (b) 15.00

Söndag 18/10: Kalmar FF (h) 14.30

Måndag 26/10: Varberg (b) 19.00

Söndag 1/11: IFK Norrköping (h) 14.30

Lördag 7/11: Falkenberg (b) 15.00

* Speltiderna för omgång 28-30 fastställs senare.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons