Annons

Handbollens Mariedal cup har överlevt originalet: ”Gud vad sjukt”

Pandemin knäckte Mariedal cup. Men handbollens motsvarighet Tygrikesnatta står sig fortsatt stark.
135 lag gör i helgen upp i sju hallar runt om i Marks kommun. 29 av dem kommer från arrangerande Marks HK.
– Har vi 29 lag? Men gud vad sjukt, säger Nellie Olsson i klubbens ena F16-lag.
HANDBOLL • Publicerad 5 januari 2023 • Uppdaterad 12 januari 2023
Nellie Olsson och Elin Grimhusen i Marks HK:s F16-lag njuter av att Tygrikesnatta är tillbaka efter två års uppehåll under pandemin. Totalt ställer 135 lag upp i cupen. 29 av lagen kommer från arrangörsklubben.
Nellie Olsson och Elin Grimhusen i Marks HK:s F16-lag njuter av att Tygrikesnatta är tillbaka efter två års uppehåll under pandemin. Totalt ställer 135 lag upp i cupen. 29 av lagen kommer från arrangörsklubben.Foto: Lars-Åke Green

15-åriga Olsson från Kinna och jämngamla Elin Grimhusen från Sätila står på Arenahallens golv och strålar av lycka. Deras lag har just vunnit med 14–13 mot Kviberg efter avgörande i slutminuten.

– Det är fantastiskt, säger Grimhusen.

Annons

Marks tjejer födda 2007 är inte bortskämda med segrar i egna turneringen.

– Det har inte gått så bra tidigare. Det är typ första matchen vi vinner, säger Olsson.

– Då känns det extra kul, säger Grimhusen.

Bra tajming dessutom att vinna när både BT och Markbladet är på plats. Tygrikesnatta är den höjdpunkt som alla Marks handbollsspelare längtar till.

– Ja, den och andra cuper, säger Olsson.

– Det är kul att vara igång igen. Det har inte varit cup på länge nu, säger Grimhusen.

Trots två års uppehåll för pandemi står sig Tygrikesnatta stark. Tävlingsledare Bengt Olsson har fått ihop 135 lag i 15 olika åldersklasser. Det är huvudsakligen lag från Västsverige, men även några från Skåne och något från Stockholm.

Tävlingsledare Bengt Olsson är dels mannen bakom stora Tygrikesnatta, dels mannen bakom det uppsving som Marks HK fått på ungdomssidan.
Tävlingsledare Bengt Olsson är dels mannen bakom stora Tygrikesnatta, dels mannen bakom det uppsving som Marks HK fått på ungdomssidan.Foto: Lars-Åke Green

Det är Bengt Olsson som drar i trådarna, precis som han har gjort de flesta gångerna sedan turneringen startades 1997. Trådar som under tre dagar går mellan sju hallar. Där skall flera hundra funktionärer bland annat skall sköta mat, sekretariat och boende.

– Vi har samlat alla här i Marks gymnasieskola i år. Det är precis smällfullt – det finns ingen yta över. När vi har haft fler lag som sovit över har vi använt Sätilaskolan och en massa bygdegårdar. Men det har vi inte behövt i år, säger Bengt Olsson.

I fjol var läget annorlunda. Då rasade anmälningarna in på ett sätt som det aldrig gjort förr. När man passerade 170 lag fick tävlingsledaren börja tacka nej till intresserade. Men det slutade med antiklimax när pandemin till slut stoppade turneringen.

Annons

– Då blev jag så jävla besviken att jag sa: ”Nu lägger jag av.” Men de lyckades väl övertala mig.

För trotjänaren är kvar. Och han har dessutom åkt runt i skolor under hösten och fått Marks HK att växa rejält.

– Men jag tror aldrig att vi har haft fler lag i Tygrikesnatta än vad vi har i dag. Vi är med i alla klasser – det har vi inte varit tidigare, säger Olsson.

Emilia Sala och Clara Müllerström spelar i Marks HK:s damlag. Dessutom dömer de handboll på olika nivåer. Under torsdagen dömde de P16- och F16-matcher i Tygrikesnatta.
Emilia Sala och Clara Müllerström spelar i Marks HK:s damlag. Dessutom dömer de handboll på olika nivåer. Under torsdagen dömde de P16- och F16-matcher i Tygrikesnatta.Foto: Lars-Åke Green

Klubbens seniorer är också engagerade på olika sätt. Som vakter – och som domare. Utöver att 20-åringarna Clara Müllerström och Emilia Sala normalt spelar med damlaget i division 3 är de domare. Duon hade fullt upp under torsdagen.

– Vi dömer under säsongen också. Både som förbunds- och föreningsdomare, säger Müllerström.

– Det blir allt från elvaåringar till herrar i division 4, säger Sala.

Duon njuter av att Tygrikesnatta är tillbaka. Inte minst Müllerström, som är från Fotskäl och har Marks HK som moderklubb.

– Det här är ju höjdpunkten. Jag har varit med både som spelare, ledare, domare, funktionär och åskådare. Jätteroligt att det är tillbaka efter två års paus, både för klubben och för spelarna, säger hon.

Lika kul tycker hon det är att Marks HK växer så det knakar.

– Klubbens mål är ju att kunna ha representationslag både för herrar och damer, och då är ju återväxten jätteviktig, säger Müllerström.

Annons

För tjejerna i F16-laget är det ändå en liten chock att Mark har med så många lag i cupen. De tippade på 10–15.

– Har vi 29 lag? Men gud vad sjukt, säger Nellie Olsson.

Men när de tänker efter har de ju sett alla barn i de yngre åldersgrupperna.

– På helgerna spelas det matcher hela tiden i Arenahallen, så att man kan hänga här. Och det är ju roligt, säger Elin Grimhusen.

Fakta

Tygrikesnatta

Handbollsturnering i Marks kommun arrangerad av Marks HK.

Grundad som en ren natturnering i Sätilahallen 1997. Har som mest har 160 deltagande lag.

I år ställer 135 lag upp. De kommer från Malmö i söder till Stockholm i norr. Största klubb är arrangerande Marks HK med 29 lag.

Man spelar på nio planer i sju hallar. Två planer vardera i Lyckehallen och Arenahallen. Plus Sätilahallen, Kungaberg i Fritsla, Horredshallen, Hyssnahallen, och Öxabäckshallen. Det är åtta flick- och sju pojkklasser. De äldsta spelarna är födda 2006.

Fram till för fyra–fem år sedan spelade de äldre åldersklasserna under natten, med final tidigt på trettondagen. Men de senaste åren har man kört dagtid, med några sena publikmatcher i Arenahallen som kvällsunderhållning på trettondagsaftons kväll.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons