Annons

Här träffades Johanna och Viktor – nu delar de jobb och familjeliv

Viktor Jönsson, 36, och Johanna Pettersson, 30, möttes vid bassängkanten och blev ett par.
Nu delar de tränarjobb och familjeliv och bor bara några hundra meter från Borås simarena.
– Det kan vara svårt när det är ens hobby, men vi är ganska duktiga på att stänga av, säger Viktor.
Simning • Publicerad 24 februari 2023
Johanna Pettersson  och Viktor Jönsson började köra träningspass ihop, blev ett par  och har nu sonen Freddie.
Johanna Pettersson och Viktor Jönsson började köra träningspass ihop, blev ett par och har nu sonen Freddie.Foto: Jan Pettersson

Det är tisdag morgon och solen skiner skarpt över Alideberg, när Viktor och Johanna rullar in barnvagnen med sonen Freddie på jobbet. De tar hissen en våning upp till kontorslokalerna med utsikt över 50-metersbassängen, där det som vanligt är full verksamhet och där SK Elfsborg i helgen arrangerar tävlingen Borås Craft Meet.

De skalar av sig ytterkläderna och visar upp sina gulsvarta föreningströjor. Det är tydligt att klubben betyder mycket och att banden är starka med kollegor och aktiva. Orden familj och hjärta återkommer.

Annons

De berättar att det var många som ställde upp när Freddie anlände tre och en halv månad för tidigt i våras. Bland annat den mångårige chefstränaren Claes Andersson, som precis har lämnat för ett nytt uppdrag i Göteborg och vars uppgifter de nu tar över.

– Clabbe kom in tidigare än planerat efter sin höftoperation fast det kanske inte var så bra för honom, säger Viktor.

– Men det var även tränare från andra klubbar som ställde upp och Adam (Paulsson, tidigare landslagssimmare) var också inne och jobbade lite. Nätverket runt klubben är starkt, säger Johanna.

Viktor Jönsson brukar sträcka fram nävarna och visa sina tatueringar för simmarna – swim eller sink. Det är bara att välja.
Viktor Jönsson brukar sträcka fram nävarna och visa sina tatueringar för simmarna – swim eller sink. Det är bara att välja.Foto: Jan Pettersson
Fakta

Fem talanger i SK Elfsborg

Sofia Åstedt (född 2003): Har vid 19 års ålder redan tagit tre internationella seniormedaljer i lagkapp (VM-brons, EM-silver och EM-brons) och hoppas få göra samma sak på OS i Paris nästa år. Kommer från Skene, har moderklubb Skene Sois men kom tidigt till SK Elfsborg. Har gått på RIG i Helsingborg. Stark på 50, 100 och 200 frisim.

Thilda Häll (född 2005): kommer från Rångedala, är fostrad i SK Elfsborg och går på RIG i Jönköping. Var med både på junior- och senior-EM i somras. Har tagit seniorguld på SM och NM och satt svenskt juniorrekord på 800 och 1500 meter frisim. Kan mycket väl ta en plats i sommarens VM-trupp.

Sally Olsson (född 2005): Kommer från Rydboholm och går på NIU i Borås. Uttagen till JEM i somras. Favoritdistans 200 meter bröstsim.

Charlie Skoglund Macmillan (född 2004): Halvaustraliensare som går på NIU i Borås. Uttagen till JEM i somras.

Henrik Kraemer (född 2005): Fostrad i Lidköping GSS och har anslutit till SK Elfsborg. Går på RIG i Jönköping och har också haft landslagsuppdrag.

Viktor Jönsson är dalslänningen som varit i SK Elfsborg sedan 2002 – först som simmare och sedan som tränare. Han har jobbat tätt med Claes Andersson och varit med och format landslagssimmarna Thilda Häll och Sofia Åstedt.

– På det sättet känns det inte så läskigt. Men det är ändå en rock som ska fyllas och det är definitivt tommare när Clabbe inte är här, säger Viktor.

Bohuslänningen Johanna Pettersson kom till Borås för fem år sedan för jobbet som simtränare och blev kvar. Hon har också varvat ungdomsgrupper med att jobba i team kring de äldre elitsimmarna och är precis på väg tillbaka efter föräldraledigheten.

Hon kommer att jobba mycket på morgnarna med simmarna på NIU (simgymnasiet) medan Viktor tar kvällsträningar med klubben.

– Och så delar vi upp det och åker på varannan tävling, säger hon.

Då behöver ni aldrig ses.

– Vi kommer att gå om varandra lite men båda jobbar deltid och jag tror att det ändå kommer att gå ganska bra. Det handlar om planering.

Annons

De är medvetna om riskerna med att väva ihop jobb och privatliv och att arbeta med sin hobby.

– Båda gillar simning, båda gillar träning, båda gillar tävling – det är klart man pratar om det hemma. Man får påminna varandra ibland, men vi är ganska duktiga på att stänga av, säger Viktor.

– Man måste kunna jobba med det här även om man har familj, det får inte ta all ens tid. Vi vill att det ska vara hållbart både för tränare och simmare, säger Johanna.

Johanna Petterson tror inte på ”go hard or go home”-mentaliteten utan försöker jobba holistiskt med hela människan.
Johanna Petterson tror inte på ”go hard or go home”-mentaliteten utan försöker jobba holistiskt med hela människan.Foto: Jan Pettersson

Allt fler idrottare träder fram och berättar om mental ohälsa och SK Elfsborgs Sofia Åstedt är en som varit väldigt öppen med sitt mående. Viktor menar att han möter många högpresterande ungdomar som känner att de måste leverera överallt och hela tiden – i skolan, bland kompisar och inom idrotten. Ibland passerar de en gräns.

Hur hanterar ni det?

– Om det är akut och så kanske man säger att nu är du ledig i fem dagar och det kan hjälpa. Men är det ett större problem kanske man måste sätta sig ner och se över schemat och planeringen och justera lite, säger Viktor och pekar på tendensen att simmare peakar senare.

Genombrottet kan komma vid 25 istället för 18. Och då kanske man kan skynda långsammare och hålla längre. Som brasilianaren Nicholas Santos, som blev historisk när han 2022 tog VM-guld på 50 meter fjäril vid 42 års ålder.

– Vi vill att fler ska fortsätta satsa efter gymnasiet och inte vara helt utbrända. Jag skulle vilja att man hade ett lite längre perspektiv och inte stressade så mycket under skolåren.

Vad innebär det att vara en bra tränare?

– Det har vi pratat om många gånger. Det går att mäta på många olika sätt – man kan mäta medaljer, antal simmare, poäng, men också hur de aktiva mår, säger Viktor.

Annons

– Vi pratar mycket om att jobba holistiskt och inte bara med simmaren utan med personen. Ibland kan det vara skolgrejer man hjälper till med. Vi är en väldigt stor del av deras liv och känner ju familjerna också, säger Johanna.

– Man kan ha den idrottsliga delen i fokus men slutändan kanske det handlar om att fostra människor, säger Viktor.

Fakta

Simmarfamiljen Jönsson/Pettersson

Viktor Jönsson

Ålder: 36 år.

Simbakgrund: uppvuxen i Åmål, men ville till en större klubb och bytte till SK Elfsborg 2002. Gjorde sin senaste tävling 2017 och tog då sina första SM-medaljer – silver och brons i lagkapp. Blev ungdomstränare i Elfsborg 2012, men har jobbat även med de äldre landslagssimmarna.

Utbildning: har läst en halv bibliotekarieutbildning och studerat tränarskap på högskolan i Malmö .

Nytt uppdrag: sedan årsskiftet ansvarig för juniorer/seniorer i SK Elfsborg. Jobbar 80 procent.

–––––––––

Johanna Pettersson

Ålder: 30 år.

Simbakgrund: kommer från Kungälv och har tävlat både för Kungälvs simsällskap och Göteborg sim. Har SM-guld i lagkapp som största merit. Gick några år på college i USA (Long Island ) och kombinerade simningen med studier. Bodde även några månader i Australien innan hon avslutade sin aktiva karriär. Tränare i SK Elfsborg sedan 2018.

Utbildning: har en kandidatexamen från USA i psykologi och sports management och en annan kandidatexamen från Göteborg i träningslära.

Nytt uppdrag: delar sedan årsskiftet ansvaret för juniorer/seniorer i SK Elfsborg med Viktor. Jobbar på simgymnasiet (NIU) 35 procent och 25 procent i klubben.

–––––––

Freddie Jönsson

Ålder: nio månader.

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons