Annons

Malin Henrikson: 18-åringens mod och öppenhet är ren mästarklass

Sofia Åstedt får BT-junioren för vad hon presterat som simmare med EM-finalen på 200 fritt som största utropstecken.
Men hon imponerar kanske ännu mer vid sidan av bassängen – med sin öppenhet om mental ohälsa. Även där visar hon mästarklass.
Malin HenriksonSkicka e-post
Simning • Publicerad 3 januari 2022
Malin Henrikson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofia Åstedt får BT-junioren för andra gången.
Sofia Åstedt får BT-junioren för andra gången.Foto: Li Edqvist

Det kändes avgjort redan innan juryn samlades – så starka var 18-åriga Sofia Åstedts resultat under 2021. Och det visade sig också att alla i rummet hade henne som etta.

Men det jag inte visste då var att SK Elsborgs landslagssimmare kämpat med mental ohälsa och att hon tagit hjälp för att få bukt med sina panikattacker. Idag berättar hon öppet och ärligt om sina problem och hur hon hittat tillbaka till glädjen.

Annons

Det tyder på mod och mognad och kan förhoppningsvis hjälpa andra som känt eller känner likadant. För Sofia Åstedt är långt ifrån ensam.

Linus Thörnblad var med i sitt sista internationella mästerskap sommaren 2010.
Linus Thörnblad var med i sitt sista internationella mästerskap sommaren 2010.Foto: ANDERS WIKLUND/ TT /

Den mentala ohälsan har alltid funnits där, men länge i skymundan – undanstädad och nedtryckt i botten av elitidrottens gigantiska tvättkorg. Det är först på senare år som sportens supernovor lyft fram den till allmän beskådan.

Många minns nog när Linus Thörnblad avslutade karriären bara 25 år gammal. Han var talangen som skulle ta över efter Patrik Sjöberg och Stefan Holm, men som blev tvungen att dra sig tillbaka innan han nått sin absoluta peak.

Den skånske höjdhopparen, som trots allt tog både ett VM-brons och ett EM-silver, hade drabbats av utmattningsdepression och mådde allt sämre. Han sov stora delar av dygnet, vaknade med ångest och grät över minsta lilla. Det gick veckor utan att han lämnade lägenheten.

Det har gått drygt tio år sedan Linus Thörnblad trädde fram och bröt ett tabu genom att berätta. Det kan vara värt att påminna om hur ensam han var då och hur mycket som hänt sedan dess.

Simone Biles på OS i Tokyo.
Simone Biles på OS i Tokyo.Foto: Ashley Landis

2021 var den mentala ohälsan ett återkommande samtalsämne inom idrotten. I maj bröt världstvåan Naomi Osaka Franska öppna mästerskapen och berättade efteråt att hon under ett par år drabbats av depressioner.

Några månader senare valde gymnastikens amerikanska fixstjärna överraskande att dra sig ur flera deltävlingar på OS. Ändå utsågs Simone Biles till årets idrottare av Time Magazine.

Hon fick utmärkelsen till stor del för att hon satt sin mentala hälsa först och för att hon vågat vara öppen och berätta om hur glädjen försvunnit och det hon älskat att göra kommit att handla mer om att göra andra nöjda.

– Livet är mer än gymnastik, sade Biles och tackade Naomi Osaka för inspirationen.

På OS i Tokyo klev även cyklisten och medaljhoppet Jenny Rissveds fram efter sin 14:e plats och berättade om den enorma lättnaden:

Annons

”Jag är så jävla glad att det är över, alla de här åren att slippa bära den där titeln. Jag har ett namn och jag hoppas jag ska få vara Jenny nu och inte den olympiska mästaren – för det är tungt.”

Sofia Åstedt är bara18 år, men har redan lärt sig att hantera sina problem och fortsätter att satsa mot OS. När hon når dit, för det betvivlar jag inte att hon gör, känner hon förhoppningsvis inget annat än glädje.

Annons
Annons
Annons
Annons