Annons

I år är inte Svenljunga mållöst: ”Vi får vara förändringen”

Noll poäng, noll mål – och en artikel i magasinet Offside.
2020 var inget bra år för Svenljunga IK:s herrlag. Men klubben gav inte upp. Tvärtom blåser det numera positiva vindar.
– Det känns som fotboll på riktigt nu, säger spelaren Felipe Delgado.
FOTBOLL • Publicerad 25 maj 2021
Svenljunga IK, träning på Högvalla. Längst fram tränarna Marcus Andersson och Niklas Andersson
Svenljunga IK, träning på Högvalla. Längst fram tränarna Marcus Andersson och Niklas AnderssonFoto: Johan Rydén

Delgado och Thanomsak Sanitsatri är inflyttade i Svenljunga sedan två år tillbaka. I fjol började båda spela med ortens fotbollsklubb. Det blev ett tungt år som slutade med målskillnaden 0–69.

– Vi vill spela fotboll för skoj skull. Och det är inget skoj om man inte gör mål, säger Sanitsatri.

Annons

– Jag tror att vi kanske hade totalt tre skott på mål på hela säsongen, säger Delgado.

– Nej, i sista matchen hade vi många skott. Men inget mål, rättar Sanitsatri.

Inför fjolåret var klubbens tanke först att lägga ner herrlaget, men några äldre entusiaster valde att göra comeback för att rädda verksamheten. Bland annat spelade 60-årige Lars Widar fem matcher.

I Offside berättade ordförande Robert Jimsten, som själv var med och spelade: ”Vi kämpade på i 90 minuter i de flesta matcherna. Det var i någon match som det ballade ur. En spelare lämnade laget i halvtid för att han tyckte att alla inte kämpade, en annan gick rätt av planen, duschade och åkte hem. Men vi lade inte ner laget och det är jag nöjd med.”

Tränare Niklas Andersson går igenom dagens träningsupplägg med sina spelare.
Tränare Niklas Andersson går igenom dagens träningsupplägg med sina spelare.Foto: Johan Rydén

Den här vintern har det hänt saker.

– Det är jättestor skillnad. Vi har etablerat ett spel, och har mycket mer organisation än vad vi hade förra året. Det känns som fotboll på riktigt nu, säger Delgado.

– Förra året hade vi inga målsättningar – och ingen taktik. Nu har vi satt upp en massa punkter vad vi skall jobba på och bli bättre på. Vi är ett helt annat lag, säger Sanitsatri.

Det är Niklas och Marcus Andersson, med bakgrund i bland annat Kungsbacka och Lindome, som har styrt upp verksamheten. Bröderna, som numera bor i Borås, anslöt som spelare till Svenljunga under förra säsongen.

– Vi hade inte spelat på några år och kom hit för att vi ville hitta ett lag där vi platsade, säger Niklas Andersson.

Trots alla motgångar erbjöd de sig i vintras att träna laget. Det blev sannolikt även herrlagets räddning.

Annons

– Om inte jag och Marcus varit intresserade av att ta över tror jag att styrelsen hade tagit beslutet att lägga ner herrlaget.

Var det självklart att ta tränarjobbet i vintras?

Svaret kommer efter en ganska lång tystnad.

– Eh, ja. Sett till rollen och laget – absolut. Sedan är det mycket som skall klaffa privat. Men det ger mig väldigt mycket att vara här, och jag tror att jag kan bidra mycket till laget.

– Ifjol var vi som mest nio personer på träning. Vi fick skrapa ihop folk för att få ihop lag till matcherna, och tvingades lämna walkover två gånger. Vi kände ändå att det fanns potential. Det som saknades var strukturen. I år har vi som minst varit 13 på träning. Vi har fått ihop något vi tror på väldigt mycket.

Tränare Niklas Andersson klockar hur lång tid det tar för spelarna att rigga en sjumannaplan.
Tränare Niklas Andersson klockar hur lång tid det tar för spelarna att rigga en sjumannaplan.Foto: Johan Rydén

Sedan smällkall vinter har man kört två pass i veckan.

– Vi har jobbat mycket med taktik och spelstruktur. Vi har nött, det har varit träningar där vi stått i 45 minuter och flyttat positioner bara för att de skall lära sig.

– Vi har spelat några internmatcher. Det har gett oss en hyfsad bild på hur vi ligger kopplat till det spel vi vill spela. Vi ser fram emot att mäta oss med andra lag. Första målsättningen är att vinna en halvlek. Sedan är det att vinna en halvlek till, och därefter att vinna en match. Vi bygger därifrån.

Sedan lägger Andersson till:

– Ambitionen är ju att göra mål.

Annons

– Många – hoppas vi, säger Felipe Delgado.

Under den träning där BT är närvarande blir det flera mål. Och Delgado och lagkompisen Thanomsak Sanitsatri ser viktigare saker framför sig än att bara slå bollen i när. De hoppas att de är med och lyfter herrfotbollen i Svenljunga igen.

– Vi har hört att det inte varit någon organisation i den här klubben på många år, säger Delgado.

– Ingen vill komma hit och träna för det blir bråk, tjafs och dålig attityd. Det är sånt vi skall jobba bort nu. Och det är inte bara för oss, det är för framtiden, säger Sanitsatri.

– Det är ingen i klubben som är nöjd och känner att herrlaget har representerat Svenljunga på rätt sätt de senaste åren, säger tränare Niklas Andersson. Det finns säkert många orsaker till det. Men det viktigaste just nu är att vi tittar framåt.

Svenljunga IK radar upp sig när den spelande tränaren Marcus Andersson håller i uppvärmningen.
Svenljunga IK radar upp sig när den spelande tränaren Marcus Andersson håller i uppvärmningen.Foto: Johan Rydén

– Vi stannade kvar, pratade ihop oss och bestämde oss för att fixa något. Vi får vara förändringen, säger Delgado.

– På lång sikt är vårt mål att locka till oss fler spelare – ungdomar. Det är många som är från Svenljunga som inte vill spela här. Det känns fel. På andra ställen där jag bott har man spelat för laget i sin kommun, säger Sanitsatri.

– Ungdomarna här spelar i Borås, Kinna, Skene, Limmared eller Högvad i Holsljunga. De går hellre dit för att fotbollen inte är attraktiv här längre. Vi hoppas kunna göra fotbollen attraktiv i Svenljunga igen, säger Delgado.

Fakta

Svenljunga IK herrfotboll

Svenljunga har i omgångar varit uppe i division III. Under 1990-talet hade man några starka år ledda av bland annat Jan Mak och Kent Kierdorf.

Senaste toppen inleddes 2003, då man under ledning av Fredrik Karlsson och Ulf Holmberg, vann BT-fyran och gick upp i trean.

Säsongen 2005 var man bara fyra poäng ifrån en kvalplats mot division II. De två nästföljande åren blev mörka. Man föll två divisioner, och var plötsligt nere i femman. Det blev fem säsonger där. Hösten 2012 åkte man ner i division VI.

Sedan 2013 är Svenljunga IK ett division VI-lag. Bara en av de åtta säsongerna har man placerat sig på övre halvan i tabellen. I fjol kom man alltså sist utan att varken ta poäng eller göra mål.

På damsidan har det gått bättre. Där spelade Svenljunga IK i division II så sent som i fjol.

Svenljunga IK:s lag som vann BT-fyran 2003. Klubben spelade sedan tre i trean innan man började falla genom divisionerna.
Svenljunga IK:s lag som vann BT-fyran 2003. Klubben spelade sedan tre i trean innan man började falla genom divisionerna.Foto: Lars-Åke Green
Fakta

Poänglösa lag 2020

När Expressen i mars gjorde en genomgång av fjolårets serier i hela landet noterades att hela 20 lag misslyckades med att ta poäng. En orsak till att det blev så många är förstås att serierna avgjordes med enkelmöten, det var alltså hälften så många matcher som normalt.

Sämst målskillnad hade Stattena IF Akademi (division 6 västra Skåne, herrar) i Helsingborg och Jonsereds IF (division 4 Göteborg, damer).

Båda lagen spelade tio matcher, och de noterades för målskillnaderna 3–117 respektive 2–95. Svenljungas målskillnad i Kinnasexan blev 0–69.

Ytterligare ett Sjuhäradslag blev poänglöst i fjol. Det var Kinnas damlag som slutade på 5–46 och noll poäng. Det var klubbens debutsäsong inom damfotbollen. Kinna väntar alltså ännu på klubbens allra första poäng i seriespel.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons