Legendaren om Anja Händéns chans att nå A-landslaget
Klubbchef Carlsson kallas ”Tickan” och är en svensk bordtennislegendar. Som spelare vann han ett VM-guld i dubbel, två VM-silver och även dubbla EM-guld i lag. Under många år var han förbundskapten och han är nu Radiosportens expertkommentator. Få har bättre inblick i svensk bordtennis än han.
När BT-sporten ber Tickan att ge sin bild av Anja Händén säger han först att han tycker att hon har hittat ett spelsätt som passar hennes förutsättningar.
– Anja har verkligen fått ett lyft. Hennes handikapp tänker man inte på överhuvud taget, säger han.
– Det är första året hon spelar i pingisligan, och man visste ju inte riktigt vart det skulle ta vägen. Ibland behöver man tid på sig för att växa in i en högre serie. Men hon visade direkt att hon är på rätt ställe.
En av Händéns lagkompisar i Halmstad är Alma Rööse. Hon fick den femte platsen i Sveriges EM-lag vid hemmamästerskapet i september. Hittills under pingisligan har boråsaren klart bättre statistik än mästerskapsspelaren.
Händén står på 10–4 i matcher medan Rööse har 4–8, och då har de i princip mött samma motståndare. Och Tickan Carlsson ser alltså möjligheter för Händén att nu även kunna ta plats i stora landslaget.
– Det finns några som sticker ut på damsidan. Men där bakom är det faktiskt lite tunt. Och Anja är ju där uppe och nosar nu, säger han.
BT: Hon har ju redan brutit en barriär genom att ta plats i pingisligan.
– Precis. Det blir jättekul att följa henne. Fortsätter hon att utvecklas så kan hon absolut bryta fler barriärer, säger Carlsson.
Den som jobbar mest med Händén i Halmstads BTK är annars damlagets lagledare och tränare Sebastian Lundahl. Han tycker redan att 19-åringen från Brämhult borde vara aktuell för en A-landslagsplats.
– Absolut. Det är väl det som är tydligt den här säsongen, säger han.
– Hon har inte slagit någon som spelar i seniorlandslaget ännu. Men hon konkurrerar med – och har vunnit mot – flera av dem som är precis utanför. Det är resultat-fakta. Och det som är spännande är att hon fortsätter att utvecklas.
Hur ser du på hennes insatser i höst?
– Det är hennes första säsong i högsta ligan i Sverige. Vi började mot de tre bästa lagen, och hon hade pluskvot. Det är en fantastisk start både resultat- och spelmässigt. Det är väldigt, väldigt sällan man börjar sin debutsäsong i högstaligan så bra, säger Lundahl.
Svenska para-idrottare som nått framgångar i ”vanlig” idrott
Cecilia Ferm
Basket. Förde Sverige till VM-guld och sex EM-guld för döva. Utsågs till världens bästa dövidrottare både 2001 och 2004. Spelade även i stora landslaget för hörande. I damligan (nu SBL dam) spelade hon för Nerike och Solna och var med och vann åtta SM-guld för hörande. Deltog i Mästarnas mästare 2017.
Jonas Jacobsson
Skytte. Tog 17 guld i Paralympics under sin karriär. Försökte kvala in till stora OS utan att lyckas. Däremot tog han 13 SM-guld i skytte för icke paraidrottare. Blev 2008 första, och hittills enda paraidrottare att tilldelas bragdguldet.
Känner du till någon mer paraidrottare som nått ”vanliga” landslaget? Tveka inte att skicka ett mejl till sporten@bt.se