Oskar Pålsson: Oskar Pålsson: Champions League-citat i serieronden – det är lokalfotboll för mig
Det har gått över 14 år sedan jag för första gången, som en blyg och nervös 16-åring, i april 2007 klev in på BT:s redaktion för att skriva mina första referat till serieronden – lokalfotbollens hjärta.
Det blev hundratals referat.
Många är för alltid bortglömda – andra lever kvar. Om inte i mitt minne så kanske på tvåmålsskyttens stolta farmors kylskåp eller i en klippbok i klubbstugan.
Jag minns hur lagledaren i Vänga BK hade stenkoll på varenda målskytt – och minut – för samtliga mål i 17–0-förlusten borta mot Hemsjö. På frågan om någon i Vänga skulle stå med som bästa spelare kom svaret snabbt: ”Javisst, hur många namn får jag nämna?”.
Det är lokalfotboll för mig.
Jag minns division sex-tränares termer som de hört i Champions League-sändningar – om att effektiviteten saknades i sista tredjedelen och att det var för långt mellan lagdelarna.
Det är lokalfotboll för mig.
Jag minns hur 4–2–3–1-systemet som Magnus Haglund gjorde succé med i Elfsborg överfördes till Limmared eller Sätila eller Brämhult. Och jag minns förstås alla ”Jag är inte en sån som brukar skylla på domaren, men...”.
Det är lokalfotboll för mig.
Men vad är lokalfotboll för dig? För ett tag sedan slängde jag ur mig den frågan på Twitter.
Vad är lokalfotboll för dig?
Ett urval av svaren:
”För mig är lokalfotboll att köpa en varmkorv, ha med sig en fällstol och sen gå och sätta sig och kolla på lokalderby med morfar.”
”När avbytaren i motståndarlaget är linjedomare och allt är som det ska.”
”Den obligatoriska drickabacken.”
”En fullsatt läktare på Björnskogsvallen. Gubbarna som skriker vid felaktiga offsideavvinkningar (de sitter ju alltid i linje), jublet när vi gör mål, gänget som tar en öl i solen uppe på berget, drickan och korven i omklädningsrummet efteråt och analyserna på den lokala puben.”
”Sagavallen.”
”Sitta på träläktare bredvid pappa, alternativt stå vid ett träräcke, alltjämt brevid pappa.”
”Guldkornen! All oslipad talang.”
”När man som ung grabb blev utnämnd till matchens lirare i den gamla hederliga BT-fyran och fick den magiska BT-lirare-t-shirten. Man förstod inte varför tröjan var i XL som 16–17-åring, men idag några kilo tyngre vet jag varför. Ett tag fick man handdukar, och besvikelsen var enorm.”
”Två lag som struntar i uppvärmning på grund av ösregn och kallt. Sen pang på vid avspark.”
”Eldsjälar!”
”Den överblivna, gärna spruckna och jävligt vattniga, kokkorven som delas ut i omklädningsrummet efter match. Den kan trösta även efter de största förlusterna.”
”Korv med bröd 15 kronor, rumsvarm päronsoda i glasflaska, riktigt många 'bra tänkt!', plus en helvetes massa knott i andra halvlek.”
”Äkta känslor för en äkta idrott!”
”Kvadden! Strid om vems tur det är att pumpa bollarna! Delicatoboll till domarna! Försäsongsskrapsåret på höften läker först till sommaruppehållet! Premiärnerver, segersång och ljummen tröstöl!”
Här saknas innehåll
Svaren var varierande men hade ofta gemensamt att det med en negativ klang – ljummen läsk, skrapsår, vattnig korv, dålig plan – beskrevs som en lycklig känsla.
Och jag känner igen det där; för mig består lokalfotboll av kontraster. Det är högt eller lågt, djupt eller grunt, svart eller vitt – sällan mittemellan. Tränaren är hyperseriös eller lekledare, uppvärmningen är organiserad eller obefintlig, kaffet i kiosken drömgott eller vidrigt.
Fotboll är världens viktigaste oviktighet, och därför känns det lite roligare för varje år som BT fortsätter att ge ut fotbollsbilagan som belyser allt det där som hör lokalfotbollen till. Tipsen, informationen, berättelserna.
Gänget bakom årets fotbollsbilaga, med redaktör Johan Rydén i spetsen, har som vanligt grottat ner sig i alla lag i alla serier – och tippat fel. Det hör till.
Reportagen om Svenljunga IK som förra året slutade sist i herrsexan utan att göra ett enda mål framåt, fransmannen i Borås Gif som spelat med Ciro Immobile eller hjärnskakningsdrabbade nyförvärvet i Bergdalens IK rekommenderas. Men allra mest tycker jag att du ska läsa intervjun med Mathilda Ståhlbom Karlsson, Elfsborgstalangen vars fotbollskarriär inleddes i en sjukhuskorridor under tiden som hon behandlades för blodcancer. Stark läsning utlovas om en inspirerande 16-åring som går en ljus fotbollsframtid till mötes.
Avslutningsvis vill jag vända mig till dig som läser det här. Vad betyder lokalfotboll för dig? Vilken anekdot, person, doft eller känsla dyker upp? Mejla oskar.palsson@bt.se och berätta. Kanske ger du mig och kollegorna en idé för kommande reportage, kanske inte – men oavsett vilket kommer du att bjuda både dig själv och mig på ett härligt minne.
”Vad betyder lokalfotboll för dig? Vilken anekdot, person, doft eller känsla dyker upp?”Oskar Pålsson