Annons

Sally, 17, efter samtalet med Sarah Sjöströms tränare: ”Jag bröt ihop totalt”

Sofia Åstedt representerade Sverige i VM nyligen och Thilda Häll är framtidslöftet som finns med i SOK:s nya talangprogram.
Lite i skuggan laddar nästa Elfsborgstalang för karriärens hittills största utmaning – junior-EM i Bukarest.
– Jag känner att min utvecklingskurva går spikrakt uppåt, säger Sally Olsson, 17.
SIMNING • Publicerad 29 juni 2022 • Uppdaterad 15 juli 2023
Sally Olsson från Rydboholm, tävlandes för SK Elfsborg, är uttagen till junior-EM i rumänska Bukarest i början av juli.
Sally Olsson från Rydboholm, tävlandes för SK Elfsborg, är uttagen till junior-EM i rumänska Bukarest i början av juli.Foto: Jan Pettersson

Elfsborgssimmaren tar emot hemma i Rydboholm där en naturell grön oas skiljer husväggen med Viskan lite längre ner. Det är varmt och öppna dörrar – dock ingen temperatur som hindrat morgonträningen från att flyta på som vanligt.

– Det gick bra, och allt har känts bra den sista tiden. Lite speciellt är det när man försöker toppa formen inför stora lopp, men annars har jag alltid gillat att träna. Någonstans vet man ju att all tid du lägger ner nu har du nytta av längre fram.

Annons

Vad tänker du på då?

– Nej, men alla idrottare har väl långsiktiga mål. Jag är junior, vad är det nu, två år till, och sedan väntar de allra bästa. Jag vill simma VM och OS. OS i Paris går ju redan 2024, och även om det är supertuff konkurrens vill jag inte se någonting som omöjligt. Men just nu är det Bukarest som gäller, det har varit målet sedan förra säsongen, säger Sally Olsson.

Bröstspecialisten från SK Elfsborg bommade egentligen kvalgränsen (2.34.7 på 200 meter) med en sekund under uttagningarna i april – men fick ändå positiva besked några dagar senare. Landslagscoachen Carl Jenner, mest känd som Sarah Sjöströms tidigare tränare, ringde och förklarade varför:

– Han berättade väl lite hur han såg på mig som simmare, att det kan komma att bli bra det här och att jag simmade bra på 100 meter bröst dagen efter 200. Jag bröt ihop totalt, men samtidigt kändes det fantastiskt.

Vad betyder simningen för dig?

– Allt. Jag lärde mig simma när jag var sex år och sedan dess har jag varit fast. Det är min vardag, att ha någonting efter skolan, träffa kompisar, ledare, jag tror inte att det skulle funka utan simningen.

”Frisim är väl coolare och fjäril snyggt men jobbigt, bröstsim, ja, vad ska man säga?”
Sally Olsson

Sally Olsson har gått klart första året på Naturvetenskapligt program, samhälle på Bäckängsgymnasiet, kompletterat med nationell idrottsutbildning (NIU) fokus simning. Hon berättar om en vardag med träning sex dagar i veckan och att bröstsimmet under resans gång utvecklats till den alltmer självklara favoritgrenen.

– Jag märkte ganska tidigt att det passade mig bra, kanske för att man får andas mycket, eller för att det är det långsammaste simsättet, haha. Frisim är väl coolare och fjäril snyggt men jobbigt, bröstsim, ja, vad ska man säga? Men jag gillar undervattensarbetet, det kallas svaldrag, tekniken i samband med vändningar, och det naturella i simningen.

Men du simmar hellre längre distanser – hellre 200 meter än 50?

– Jag har alltid gillat att jobba för att ta mig i mål, vara stor i armtagen och jobba med uthålligheten. Att slita hör till simningen för mig. Att ha en plan och följa den. Det var mycket det som blev fel när jag kvalade till EM i Stockholm, jag blev nervös och stressad och spurtade nästan från start. Jag hoppas kunna vara lugnare under EM.

Annons

Hur har du jobbat med den biten?

– Det handlar nog mer om att våga lita till planen. Jag hörde ju med Sofia (Åstedt) nu under VM hur hon sa att energin gick åt till fel saker och det är ju så lätt hänt när det är stora tävlingar. Jag hoppas verkligen jag klarar av att hålla mig lugn, och i så fall kunna slå mina rekord på EM. Jag vet att mina tider inte räcker mot de bästa och vill egentligen inte ha för höga krav på mig själv, jag åker för att göra min grej.

Foto: Jan Pettersson

Den 17-åriga Elfsborgstalangen simmar såväl 50 som 100 och 200 meter bröstsim under junior-EM – ett mästerskap där hon får sällskap av klubbkompisarna Thilda Häll och Charlie Skoglund MacMillan. Och just Hälls framfart i bassängen har fått Sally Olsson att tänka större.

– Thilda är en jättebra kompis till mig, som också legat steget före. Hon var ju med på EM redan förra året. Och även om vi simmar olika grenar är hon värsta draghjälpen, det sporrar att se det hon lyckas med, och göra samma sak.

Under dagen drar kompisarna till SM-veckan i Linköping för att ”värma upp” inför det stundande mästerskapet i Rumänien 5-10 juli.

– Jag kommer bara att simma 100 meter på SM, mer för att få ett lopp innan landslagssamlingen. Och gå i mål på en bra tid. Det är den bästa känslan som finns, säger Olsson.

Fakta

Sally Olsson

Ålder: 17 år.

Bor: Rydboholm.

Familj: Mamma Pernilla, pappa Jerri.

Sysselsättning: Studerar på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Klubb: SK Elfsborg.

Främsta meriter: Uttagen till junior-EM i Bukarest, Rumänien, 5-10 juli. Två SM, utsågs till ”årets stjärnskott” i SK Elfsborg 2020.

Favoritdistans: 200 meter bröstsim (personligt rekord, 2.35.7).

Tittar på: ”Rätt mycket sport, simning förstås, men även friidrott och ridsport.”

Lyssnar på: ”Musik, kan faktiskt bli en del 80-tals musik som pappa gillar”

Förebild: ”Benedetta Pilato, hon är 17 år från Italien och har världsrekordet på 50 meter bröstsim i långbana och vann VM på distansen nu i Budapest. Man blir ju lätt avundsjuk på att man kan vara så ung och simma så bra. Men jag försöker titta på hur hon simmar så gott jag kan. Sedan vill jag säga min kompis Thilda Häll. Hon är grym och betyder mycket för mig.”

Framtidens stjärnor, del 1 – Saga Lenjesson:

David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons