Rot och/eller Rut
Vi kan idag alla läsa om hur populära dessa avdragsmöjligheter har varit, inte minst här i Borås. Själv har jag inte använt mig av någondera, men andra har tydligen gjort det. Och förmodligen till deras belåtenhet, i synnerhet efter ändringen att kunden direkt får den 50 procentiga rabatten. Systemet blir ju på det viset än mer kundvänligt och visst kan det väl kännas frestande att Staten i ett högskattesamhälle som det svenska finansierar förbättringar.
Sedan finns det - inte minst bland mina egna partivänner - en skiljelinje mellan att acceptera rot- respektive rutavdraget. Det senare har lite nedlåtande blivit benämnt pigavdrag. Dock har rotavdraget inte på långa vägar utsatts för samma kritik. Och vad beror just detta på.
Jag hoppas verkligen att det inte har med manligt och kvinnligt att göra. Men jag är långt ifrån säker. I så fall är det hemskt. Skulle vi lättare acceptera det här med subventionerad manlig snickare jämfört med städande kvinna. För det är väl ungefär så verkligheten ser ut. Städföretagen har betydligt fler kvinnor än män på avlöningslistan, alltmedan det motsatta kan sägas om hus- och renoveringsföretagen.
Eller skulle det vara finare att få bättre trägolv inlagda jämfört med att hålla rent i huset eller lägenheten. Egentligen tycker jag det är knepigt att skilja den ena verksamheten från den andra. I stället går väl skiljelinjen inte mellan rut och rot utan mellan skattefinansierad hjälp eller att utan sådan medverkan klara det hela med redan skattad lön.
Men hur man än gör blir givetvis den som är stadd vid god kassa alltid gynnad, något som närmast är en självklarhet i en penningekonomi. Men ska den som redan har få ytterligare en skjuts framåt genom skatteavdrag. Ja, frågan är helt klart berättigad, men vi måste dock också ha i åtanke - rut eller rot saknar därvidlag betydelse - att en reform av detta slag ger positiva följdeffekter. Tidigare svart blir kanske nu vitt.
Ja, hur man än vänder och vrider sig lär man alltid ha svansen där bak.