Elfsborg utökar satsningen – med hjälp av sin forskare: ”Var otroligt hajpat i början”
I november 2015 skrev BT första artikeln om att Elfsborg kraftsamlade för att kunna investera i ett GPS-system – och under 2016 var utrustningen på plats.
Sju år senare har mycket hänt. Dan Fransson är deltidsanställd fysansvarig i Elfsborg och har varit med på hela resan med GPS-teknologin.
– När vi började med det här 2016 var det bara några få svenska klubbar som hade det, och jämfört med då jobbar vi ganska annorlunda idag. Själv var jag rätt färsk och ny, och eftersom man var nyfiken och GPS-systemet kunde ge så mycket information undersöktes alldeles för många parametrar. Nu har vi gått från att analysera mycket till lite men gör det kontinuerligt. Vi vet att det vi mäter idag faktiskt kan ha betydelse för spelarnas utveckling, säger han.
Praktiskt fungerar det som så att spelarna före varje fotbollsträning och -match fäster en personlig GPS-sändare i ett slags tajt träningsväst. Den känner med hjälp av satelliter av exakt hur varje spelare rör sig och samlar på så vis på sig en mängd data som efter passets slut analyseras av Fransson och fystränaren Victor Stoltz.
– Mer konkret kan man säga att vi idag tittar på total distans och antal aktioner i olika hastighetszoner. Accelerationer, inbromsningar och riktningsförändringar är intressanta.
Systemet är ett av verktygen som Elfsborg använder för att dels utvärdera spelarnas fysiska belastning och dels försöka minska risken för skador.
– Resultatet från GPS:en är en del av underlaget för vilket beslut vi tar kring hur kommande träningars belastning ska planeras. Ibland ska spelare överbelastas på ett visst område för att bli bättre där, och ibland ska man avlasta för att kunna ge återhämtning, undvika skador eller helt enkelt för att det snart är match.
”Jag gillar att ha en fot i den vetenskapliga världen och den andra i praktiken här i Elfsborg.”
Fransson är utöver tjänsten i Elfsborg lektor vid Göteborgs universitet och forskare.
– Jag gillar att ha en fot i den vetenskapliga världen och den andra i praktiken här i Elfsborg. Det är ju på planen som man stöter på problem och frågor som forskningen sedan kan ta vidare. Samtidigt är det ju ingen mening med att forska och publicera massa artiklar om det inte sedan når ut till fotbollsklubbarna, det är ju dit som kunskapen ska.
Just nu är han del i flera sammanhang som jobbar med just utvecklingen av GPS-system för fotbollsspelare.
– Jag leder en forskargrupp som är internationell och samarbetar med ett portugisiskt forskarteam samt Syddansk Universitet i Odense. Med hjälp av bland annat GPS:er försöker vi att utveckla sättet som vi utvärderar fysisk intensitet i fotboll. Vilka övningar på fotbollsplanen bidrar till varje individs högsta intensitetsträning? Vi är inte färdiga för att implementera det i Elfsborg ännu, men det närmar sig.
Genom att införa GPS-systemet på samtliga spelare i U17 och U19 vill Elfsborg i ett tidigare skede kunna se vilka talanger som behöver förbättra sig på ett specifikt område för att senare vara fysiskt redo för spel i A-laget.
Har två spelare som slåss om samma position samma krav- och målbild i det här systemet?
– Vi har både en positionsprofil och en individuell, för det kan ju skilja rätt mycket på spelstil även om man utgår från samma position. Men just positionsvariabeln finns för att vi ska se vad som krävs på en viss position i Elfsborg. Då kan man jämföra med spelarna på samma position i lägre åldrar och se hur de står sig och vad de behöver jobba extra på.
Fransson betonar flera gånger under intervjun att GPS-systemet bara är en del av många i en större helhet – men en viktig sådan.
– Det ger oss en indikation på hur den fysiska belastningen ser ut.
Under åren som Elfsborg haft GPS-system i A-laget har ett tränarbyte skett. Magnus Haglund ersattes av Jimmy Thelin. Har det påverkat i någon riktning?
– En hel del har ändrats, men jag skulle nog säga att det mer beror på utveckling och erfarenhet. När jag jobbade med Haglund var allt väldigt nytt och i takt med att alla blir bättre så skapas en tro på vilka parametrar man ska fokusera på, säger Dan Fransson.
Elfsborgsspelaren Simon Strand säger att han uppskattar GPS-systemet men att han personligen inte kollar så mycket på datan.
– När jag började spela i Elfsborg (2019) hade vi pulsband också, men sådana kunde trycka lite över bröstet under match, så det är borttaget. Det har vi bara vid vissa jojo-tester eller så. Men själva GPS-systemet är man van vid nu, och vill man titta extra på sina siffror kan man göra det med Dan eller Victor.
Han tillägger:
– Är man på väg att bli överbelastad eller så får man veta det. Annars är det ju alltid roligt att se sin hastighet och totala löpdistans... Man vill ju ligga högt upp oavsett vad det är.
Allt är en tävling?
– Så är det, säger Strand med ett brett leende.